90 bin taşeron işçiye kadro müjdesini geçtiğimiz günlerde veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Hazırlıkları tamamlandı, 90 bin civarında işçi kapsam dışında kaldı. Onların kamuya, kadrolu olarak geçmesi..
90 bin taşeron işçiye kadro müjdesini geçtiğimiz günlerde veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Hazırlıkları tamamlandı, 90 bin civarında işçi kapsam dışında kaldı. Onların kamuya, kadrolu olarak geçmesi konusunda çalışmaları tamamladık.” demişti.
Böylece Bakan Vedat Bilgin, 696 sayılı KHK ile taşeron işçiler kadroya geçirilirken kapsam dışı kalan 90 bin taşeron işçinin de 4/D sürekli işçi kadrosuna alınacağını ilk ağızdan duyurmuş oldu.
Bakan Bilgin’in açıklamasının ardından, en çok “90 bin taşeron işçi kimleri kapsıyor?”, “ 90 bin taşeron işçi kim?”, ” 90 bin taşeron işçi ne zaman kadroya geçecek?” soruları gündeme geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; “Mesela geçici işçiler sorunu. Ben 2000 yılında genel müdürdüm, bizim geçici işçilerimiz vardı. Demir yolları ile görüşüyorum, geçici işçilerimiz hale geçici işçi… Bir türlü geçmeyen bir işçilik dönemi var. Bunu çözeceğiz. Geçici işçilik meselesinin çözülmesi lazım. Ayrıca 696 Sayılı KHK’yla geçen işçilerin problemleri var. Onların çözülmesi daha kolay, o konuda hazırlıklarımız tamamlandı ama orada bir başka sorun daha var, önemli bir sorun da şuydu. Yaklaşık 1 milyon işçi geçti ama o günkü şartlarda 90 bin civarında bir işçi kapsam dışında kaldı. Onların kamuya kadrolu olarak geçmesi, onlara işçi kadrosu verilmesi konusunda da bütün çalışmalarımızı tamamladık. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim.” diye konuştu.
Bakan Bilgin’in açıklamalarına göre önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edilecek bir yasa tasarısı ile, 696 KHK dışında kalan ve sayıları 90 bin civarında olan taşeron işçilerin kadroya alınması bekleniyor.
696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçileri genel olarak; KİT’ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70’in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlardan oluşuyor.
90 bin taşeron işçiye kadro düzenlemesiyle bu pozisyonlardaki kişilerin de kadroya geçirilmesi bekleniyor.
Kanun tasarısının Meclis’e sevk edilmesiyle birlikte bu detaylar açıklığa kavuşarak kimlerin kadroya alınacağı da netlik kazanmış olacak.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)