Güncel

Belediye şirket personeli olan özel güvenlik görevlilerinin idari takibi, performans ve vardiya kontrolünden kim sorumludur?

Belediyelerin hizmet binaları, parkları ve şantiyelerinde güvenliği sağlayan ve belediye şirket personeli olan özel güvenlik görevlilerinin idari takibi, performans kontrolü, vardiyası, yıllık izinleri, sağlık raporu gibi işlemlerinin kontrol ve takibini..

Belediye şirket personeli olan özel güvenlik görevlilerinin idari takibi, performans ve vardiya kontrolünden kim sorumludur?

Belediyelerin hizmet binaları, parkları ve şantiyelerinde güvenliği sağlayan ve belediye şirket personeli olan özel güvenlik görevlilerinin idari takibi, performans kontrolü, vardiyası, yıllık izinleri, sağlık raporu gibi işlemlerinin kontrol ve takibini kim yapmalıdır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, belediyelerin hizmet binaları, parkları, şantiyelerinde güvenliği sağlayan ve belediye şirket personeli olan özel güvenlik personelinin idari takibi, performans kontrolü, vardiyası, yıllık ve sosyal izinleri, sağlık raporu ve adli vaka durumları gibi işlemlerinin kontrol ve takibinin kim tarafından yapılacağına ilişkin bir görüş yazısı yayınladı.

Bakanlığın görüş yazısında şöyle denildi:

“… Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri bütçelerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapılamadığı ancak, bu idarelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerini sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerine gördürebildikleri, koruma ve güvenlik hizmetlerinin de bu kapsamda bulunduğu, şirketlerin koruma ve güvenlik hizmeti alanındaki faaliyetlerinde ve özel güvenlik personeli istihdamında 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

İdarelerin şirketlerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapabilmesi için ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmesi ve istihdam edilen personelin idari yönden takibinin, şirketin sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, birlikte veya ayrı ayrı sahip olan il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri tarafından yapılmasında mer’i mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. Koruma ve güvenlik personelinin idari denetim ve işlemlerinin Belediyeniz şirketi tarafından yapılması gerekmekle birlikte, belediye başkanının belediye şirket yönetimi üzerinde hiyerarşik denetim yetkisi çerçevesinde de konunun değerlendirilmesi gerekmektedir.”

İşte Bakanlığın o yazısı:

 

Özet: Belediye şirketinde görev yapan özel güvenlik personelinin idari takibi, performans kontrolü, vardiyası vb. görevlerin kim tarafından yapılacağı hakkında.

T.C.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı : E-83683335-622.02-21430 05/03/2021
Konu : Görüş

………. BELEDİYESİNE         İlgi : ………. tarihli ve            …….. sayılı yazınız.

Belediyenizde hizmet binaları, parkları, şantiyeleri vb. yerlerin güvenliğini sağlayan Belediyeniz şirketinde görev yapan özel güvenlik personelinin idari takibi, performans kontrolü, vardiyası, yıllık ve sosyal izinleri, sağlık raporu ve adli vaka durumları vb. işlemlerinin kim tarafından yapılacağına dair tereddüt içeren ilgi yazınız incelenmiştir.

28.04.2018 tarihli ve 30405 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar”ın “Hizmetlerin gördürülmesi” başlıklı 6 ncı maddesinde; “(1) İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerini 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesindeki limit ve şartlar ile 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindeki sınırlamalara tabi olmaksızın doğrudan hizmet alımı suretiyle, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait şirketlere gördürebilir.

(2) Belediye veya bağlı kuruluşlarından birinin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerden; aynı belediye veya bağlı kuruluşları tarafından da ortaklık oranlarına bakılmaksızın doğrudan hizmet alımı yapılması mümkündür.

(3) Bu kapsamda yapılacak personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin bedelinin tespitinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin hükümlerine uyulması zorunludur. Bu Usul ve Esaslarda düzenlenmeyen hususlarda Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği eki Hizmet İşleri Genel Şartnamesi ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır…” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, söz konusu Esasların “İdareler tarafından yapılan hizmet alımlarının izlenmesi” başlıklı 7 inci maddesinde “İdareler tarafından personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımına ilişkin bilgiler, üç ayda bir İçişleri Bakanlığına elektronik ortamda bildirilir. Bildirime ilişkin esaslar İçişleri Bakanlığınca belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri bütçelerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapılamadığı ancak, bu idarelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerini sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerine gördürebildikleri, koruma ve güvenlik hizmetlerinin de bu kapsamda bulunduğu, şirketlerin koruma ve güvenlik hizmeti alanındaki faaliyetlerinde ve özel güvenlik personeli istihdamında 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

İdarelerin şirketlerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapabilmesi için ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlenmesi ve istihdam edilen personelin idari yönden takibinin, şirketin sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, birlikte veya ayrı ayrı sahip olan il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri tarafından yapılmasında mer’i mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. Koruma ve güvenlik personelinin idari denetim ve işlemlerinin Belediyeniz şirketi tarafından yapılması gerekmekle birlikte, belediye başkanının belediye şirket yönetimi üzerinde hiyerarşik denetim yetkisi çerçevesinde de konunun değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL