Güncel

Saldırıya uğrayarak yaşamını kaybeden özel güvenlikle ilgili ÖGED’den basın açıklaması

İstanbul Esenyurt’taki hastanede kamuoyuna yansıyan haberlere göre ‘sessiz olun’ şeklindeki uyarısına sinirlenen hasta yakınları özel güvenlik görevlisini bıçakladı. Ağır yaralanan güvenlik görevlisi Tuğrul OKUDAN kurtarılamayarak hayatını kaybetti. ÖGED derneği olarak..

Saldırıya uğrayarak yaşamını kaybeden özel güvenlikle ilgili ÖGED’den basın açıklaması

İstanbul Esenyurt’taki hastanede kamuoyuna yansıyan haberlere göre ‘sessiz olun’ şeklindeki uyarısına sinirlenen hasta yakınları özel güvenlik görevlisini bıçakladı. Ağır yaralanan güvenlik görevlisi Tuğrul OKUDAN kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

ÖGED derneği olarak aileye ve tüm camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Ancak zor kullanma yetkisinde bu gibi durumlarda bıçaklı saldırılara karşı kanunen kendini savunma yetkisi de vardır. Bu elim durum için özel güvenlik görevlilerinin neden kendini savunamadığı ile ilgili sorulara cevap vermek istiyoruz.

5188 sayılı kanunla yürütülen güvenlik hizmetleri yetki ve sorumlulukları için kanunun 7. Maddesinde açıklanmıştır.

5188 Sayılı Kanun 7. Madde K bendi Türk Ceza Kanun Madde 24.-25. (savunma ve zorunluluk hali) meşru müdafaa halinde herkesin kendisini koruma hakkı vardır.

Meşru savunma ve zor kullanmanın en son aşaması ise silah kullanma halidir, göz yaşartıcı spreylerde öldürücü olmayan kimyasal silah grubuna girer.

Güvenlik görevlisinin zor kullanma yetkisinde olan biber gazlarını ‘Komisyon izin verir ve vali onaylarsa bu gibi durumlarda biber gazı kullanma yetkisine sahiptir’ maddesinde açıkça iletildiği üzere özel güvenlik görevlisi zor kullanma yetkisi vardır. Bu icra edecek teçhizat ise jop ve kelepçedir.

Hastanelerde silahlı özel güvenlik hizmeti verilmemektedir. Kanunda bu net olarak açıklanmıştır.

Ancak ne tür bir koruma olacağı ise Komisyon kararı ve Sayın Valimizin yetkisindedir. Hastane gibi kuruluşlarda koruma jop-kelepçe gibi teçhizatlarıyla sağlanır.

Ancak her sağlık kuruluşu bu teçhizatı kullanma hali kendi yetkilerine bırakıldığı için özel güvenlik görevlisi arkadaşımız kendini savunamamıştır.

Kanunda koruma ile ilgili koruma şekillerinden olan jop ve kelepçenin net bir dille zorunlu hale getirilmesi bu tür saldırılarda tek başına kalan özel güvenlik kardeşlerimize önleyici hizmet bakımında görevli oldukları için kendilerini savunma imkânı tanıyacaktır.

Hastanelerde alınan güvenlik tedbirlerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.

Özel Güvenlik Eğitim ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dilek ORAN

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL